EM veckan med #världensbästalandslag

Jag fokuserade på att berätta om mina lopp och upplevelser på tävlingsdagarna i de senaste inläggen från långdistansen, medeldistansen och stafetten på EM men vill också skriva lite om hela veckan i stort, för jag har upplevt så mycket mer än bara mina lopp under den här mästerskapsdebuten.

Till en början var det ju egentligen mer än en vecka, 11 dagar var vi iväg, större delen av laget. Några kom lite tidigare, någon lite senare och någon åkte hem lite tidigare, men jag och de flesta i det svenska landslaget åkte ner till Tjeckien på torsdagen, två dagar före första tävlingsdagen. Vi som flög från Arlanda fick inte bästa starten på resan då vi precis lyckades fastna i flygstoppet, som sedan spred sig vidare och luftrummet över hela Sverige och en bit ner i Europa stängdes. Men lyckligt nog hade vi precis hunnit borda så efter två timmars väntan inne i flygplanet fick vi som ett av de första planen lyfta igen från Arlanda. Detta innebar dock att vi missade vårt anslutningsflyg i München och fick därmed tillbringa sex timmar på terminalen innan nästa flyg mot Wroclaw gick, sent på kvällen. Men orolig behövde man aldrig bli, Håkan råddade och fixade enligt våra önskemål och det blev en hotellnatt i Polska Wroclaw innan den två timmar långa bilresan sista biten över till Tjeckien och EM boendet. Skönt att kunna sova i hyfsad tid och slippa komma fram mitt i natten.

IMG_0130
Redo för att åka på EM!

På väg från vårt hastiga övernattningsstopp i Polen nästa morgon passade vi på att åka förbi model event för långdistansen. En inte allt för stor kartbit precis i kanten av tävlingsområdet. Bra att få lite uppfattning om terrängen och kartritningen. Efter någon vilodag för mig var det skönt att få röra lite på benen igen och bra att börja vänja sig vid sommarvärmen som skulle hålla i sig under de flesta dagarna framöver.

IMG_0320_2
Model event för långdistansen.

Lagom till lunch kom vi fram till vårt EM boende i Tjeckiska Jesenik. Ett mysigt litet hotell på sluttningen ovanför Jesenik centrum med utsikt över skogsklädda berg. Här bodde bara det svenska laget så det blev direkt en härlig stämning på boendet med öppna rum och sverigedekoration lite här och var.

IMG_0265
Hela gänget samlat framför hotellet.

Resten av veckan bestod mycket i att ladda till mina lopp och heja fram de som sprang de distanser som inte jag körde. Några korta kartpass, lite joggar och de vanliga tävlingsförberedelserna, men också mycket skratt, lek, spel och påhitt. Diskussioner om vägval eller teorier om startplatser, eller bara helt vanliga samtal om livet, sommaren, jobb och skola och annat som får mig att må bra.

Som vanligt blev vi servade till max av ledarna med allt från havregrynsgröt på frukosten till relevanta träningar, billogistik hit och dit under alla tävlingsdagarna, analyser av kommande tävlingsterränger, massage och behandling av ömma muskler efter tuffa lopp, återhämtningsmat, tidsfördriv i karantänen och massa mer små detaljer som alla bidrog till att skapa den där fantastiska stämningen som är i det svenska laget. Jag vill verkligen tacka alla ledarna, Håkan, Sussi, Vagnis, Fredrik och Hanna för ett fantastiskt jobb. Inte bara med de arbetsuppgifter ni var ansvariga för utan även de där små extra sakerna som bara riktigt engagerade och kompetenta ledare kan bidra med.

IMG_0313
Det är många starka känslor som vill ut efter målgång, skönt att ha någon som lyssnar på allt blurr och langar vatten och något att stoppa i sig.

Jag vill också tacka alla löpare i laget för en helt fantastisk mästerskapsvecka! Det är helt otroligt att ett gäng individuella elitidrottare som enbart plockats ut på idrottsmeriter kan fungera så bra i grupp. Den gemenskap, vänlighet och hjälpsamhet som finns tror jag är en stor bidragande faktor till framgång. Alla vill varandras bästa, trots att vi egentligen är konkurrenter under själva tävlingsloppen, och att hjälpa den andre till framgång är det inget snack om att inte göra, på ena eller andra sättet. Genom peppning, små tips, hurrarop, en tröstande eller stärkande kram.

Många fler bra exempel på det här i Helenas inlägg på VM-bloggen efter sprintstafetten.

Jag uppskattar också väldigt blandningen mellan allvar och avslappnad stämning som vi har. Ett EM är något väldigt stort och viktigt och alla vill komma till start med bästa möjliga förutsättningar för en själv. Det innebär 23 olika uppladdningar. Men alla sätt är accepterade och inget är fel. Det ska tävlas och det är nervöst men också avslappnat och mycket skratt och olika påhitt, lekar, tävlingar och spel.

En vecka som jag kommer att minnas och något jag verkligen vill göra igen, med #världensbästalandslag

 

Publicerat av

Anna Bachman

Naturälskande livsnjutare som 2019 avslutat sin elitidrottssatsning inom orientering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s