Världscuputtagning och VM-tester

Många viktiga tävlingshelger. Efter 10Mila var det uttagningstävling 2 och 3 till den första världscuprundan i Finland. Sprint och medel under finalhelgen för Swedish League i Bollnäs. En sprint på fredagen som jag stod över för att kunna ladda fullt ut för medeldistansen på lördagen.

Men medeln gick inte alls som jag tänkt mig. Hittade aldrig flytet, varken tekniskt eller i löpningen. Allt kändes hetsigt, klumpigt och långsamt. Ingen fokusbubbla. Började med en sväng på 1an. En liten till på 2an och kunde sedan aldrig släppa och starta om, trots att jag försökte intala mig själv just det i skogen. Blev ifattsprungen av Tove med 2 minuter till 5an, kunde få lite draghjälp över hyggena på långsträckan men tappade henne ganska snart. Fick 7an bra, men drog snett till 8an och la 45s. Kämpade på bra hela vägen i mål, trots den dåliga känslan, och ville verkligen inte ge upp. Tappar ändå en del på den flacka och lätta avslutningen av banan. Tight om platserna, och irriterande två minuters bommtid.

Resultat – GPS

2017-05-13 SL medel Bollnäs
Swedish League #6, medeldistans i Rengsjö

Utöver missnöje med lördagens lopp var det en mycket trevlig helg i Hälsingland. Fick fira födelsedag med fina klubbkamrater, äta glass och springa härligt långpass på söndagen.

Så efter två uttagningslopp som från min sida inte var så bra som jag hade hoppats, med lite för många fel och ett väldigt hårt motstånd, blev det tyvärr ingen världscup för mig i Finland. Besviken över det, eftersom det var ett av vårens mål. Men i det tuffa startfält vi har i Sverige, med så många duktiga tjejer, räcker det inte att göra halvdana lopp. Ska man med måste man vara på topp. Frustrerande när jag vill så mycket mer, och vet att jag kan så mycket bättre.

Efter Bollnäs bar det ganska snabbt av mot Estland och en helg med VM-tester. En liten men toppad skara löpare var på plats för lång- och medeldistans i de Estniska skogarna. Efter en kall vår var det helt naturligt att träna med underställ, vilket jag gjorde båda passen på torsdagen. Men till fredagens långdistans blev det väderomslag och den första riktiga sommardagen. Och inte lite nätta 20 grader heller utan varmt så in i … och tror det var närmare 28 under dagen. Lyckades ändå bra med att jobba bort värmen mentalt och hade inte så mycket problem med den under loppet. Inte så att jag tänkte på det mycket i alla fall. Tror dock att den hade ett finger med i spelet kring hur min kropp reagerade på den sista tuffa delen av banan. Fram till varvningen kändes det bra i kroppen och jag trodde att jag skulle kunna gå starkt även i de tuffa backarna på den avslutande delen. Men det ville inte kroppen och det blev en ordentlig fight mellan ben och huvud för att ta mig i mål. Tappade mycket tid sista varvet, och framförallt på ett helkorkat vägval till målet, som jag bara kan försvara med att jag var så trött att jag inte orkade ta några beslut utan mest bara sprang (gick). Annars ganska nöjd med inledningen av banan. Lite tidstapp till 1an då jag tappade riktningen mitt på sträcket och följde fel höjdkurva. Bedömde också vägvalet till 4an fel och tappade flera minuter på att gå runt höger. Grönområdet in mot kontrollen var alldeles för fint för att jag skulle tjäna på att runda.

ResultatGPS

2017-05-19 VM-test lång Estland
VM-test långdistans, Estland
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1320c
Vilodagslunch på bästa vis!

Efter en välbehövlig vilodag, lite mer tid till att acklimatisera sig till den abrupt ankomna sommaren och trevligt häng med de andra löparna var det på söndagen dags för medeldistans. Lite annan terrängtyp än det vi sett tidigare i Estland. Lite finare, bättre sikt och mer snabblöpt. Visst fanns det lite grönt här med, och en del vindfällen att passera, men inte på samma sätt som på andra kartor vi hunnit träna på hittills. Medeln bjöd på hög fart och intensiv orientering. För det blir väldigt intensivt när man kan ha maxfart nästan hela vägen, och samtidigt måste förstår och tolka kartan i den farten. Jag gick ut hårt och kämpade verkligen bra hela vägen. Pressade på allt jag hade och låg hela tiden på en väldigt hög belastning. Vet inte om jag upplevde det så tufft för att jag sprang fort eller om jag helt enkelt var mer sliten än jag trodde från långdistansen. De sista dagarnas värme gjorde också sitt för vegetationen och allt hade slagit ut på bara några dagar. Det gjorde att luften var väldigt torr och med mycket pollen. Mig vetandes har jag ingen pollenallergi, men kan dock känna av allt som ligger i luften vid sådana här extrema tillfällen. Vet att det hänt förut när det blivit varmt fort och allt plötsligt slår ut på några dagar.

Tekniskt var det också stora delar ett bra lopp. Valde det lite enklare vänstervägvalet till 2an för att få den bra. Rakt på till 3an. Gjorde sen ett parallellfel på väg in mot 4an, gick upp på fel höjd, läste på gropen nedanför höjden och kom sedan ut på stigen i stället för att få min kontroll. Insåg att jag hade kommit för långt söderut och fick vända tillbaka. 1 minuts tidstapp och efter det tyvärr alldeles för stressig orientering på följande två kortsträckor. Gjorde små svängar på 15-20s på båda dessa. Sprang bra resten av banan, men såklart gjorde de där 1,5-2 minuterna misstag en stor skillnad i resultatlistan.

ResultatGPS

839
VM-test medeldistans, Estland

Det blev inte riktigt som jag tänkt mig med vårens individuella säsong. Vill så mycket mer, och vet att jag kan så mycket mer. Kommer säkert kunna vara nöjd eftersom, men känner mig just nu mest besviken över att jag inte fick ut det jag ville på det sätt som jag kan. Inget dåligt egentligen, absolut ingen katastrof, men heller inte där jag satt mina mål. Med den säsongen jag hade förra året är det svårt att fortsätta utvecklingskurvan spikrakt uppåt därifrån. Jag vet det. Men jag kan heller inte inte sätta de målen som gör att jag sporras av att fortsätta jobba framåt. Och med höga mål och en elitsatsning kommer det gupp i vägen. Den här gången ett ytterst litet, det vet jag, men för mig ändå ett gupp.

Det kommer som tur är mer kul framöver. Sprint SM, Jukola och massa äventyr i sommar. För nu är det faktiskt äntligen sommar!

Publicerat av

Anna Bachman

Naturälskande livsnjutare som 2019 avslutat sin elitidrottssatsning inom orientering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s