Norwegian Spring och VM-läger

För att finslipa tekniken och få ytterligare en möjlighet till att förbereda mig inför VM i sommar har jag spenderat den här veckan på läger i Norge med klubben och sprungit tävlingarna på Norweigan Spring förra helgen.

Vi kan börja med tävlingarna, som var det första som mötte oss vid ankomsten till Norge den här gången. Förutom en kort ”model event” träning under fredagseftermiddagen efter körningen från Stockholm. Helgen bjöd på en medel- och en långdistans på Norwegian Spring och eftersom tävlingarna gick i området kring där VM arrangeras i sommar var det många elitlöpare från olika nationer som passade på att få relevanta tävlingar. Därav ett stort antal anmälda till elitklasserna och i damklassen blev vi uppdelade i två klasser, med löpare representerandes en norsk klubb i den ena och resten i den andra (ungefär..).

Medeldistansen kändes lite knackig och jag fick aldrig något riktigt flyt i orienteringen. Jag var nog lite för fokuserad på att det skulle gå fort, gjorde inte min plan för sträckorna ordentligt och hamnade hela tiden ett steg efter. Det gjorde att jag inte riktigt fick någon bra framförhållning vilket ledde till att jag behövde bromsa farten och läsa kartan mer. Loppet kändes därför väldigt intensivt och som om jag aldrig fick någon ”paus” mentalt, och som att jag heller aldrig riktigt kunde trycka på och springa mig trött någonstans. Så det fanns en del saker att ta med framåt och göra bättre nästa gång från den här medeldistansen.

Utöver det, också en sväng på 7e kontrollen, tufft startfält och en tidig start i denna ganska gröna terräng gjorde att jag slutade på 15de plats, 3.44 min bakom Tove som vann D21E2 klassen.

Resultat – GPS

2019-04-06 Norwegian Spring medel
D21E2 – blå bana
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_161ab
Foto: Mette Kristensen

Långdistansen hade inte heller den någon bra känsla under loppet, men den här gången var det den fysiska känslan som var den dåliga. Jag kände mig riktigt trött och seg i kroppen redan tidigt i loppet och hade svårt att förstå riktigt varför. Inledningen av banan var dessutom ganska löpbetonad och jag slet hårt fysiskt. Vid 9de kontrollen tog jag min gel och efter det blev det något bättre. Vet dock inte om det var pga energiintaget eller att banan och terrängen bytte lite karaktär här och att det nu blev lite mer orientering och därmed också lite lägre fart.

Men att det kändes så tungt i kroppen hade tydligen ingen påverkan på min fart har jag kunnat konstatera i efterhand efter att ha analyserat loppet. En stark kämpainsats, senare starttid i klassen idag än igår och bra orientering genom hela loppet räckte enda till en 3e plats, 2.42 min efter segrande Tove. Väldigt nöjd med det resultatet och bekräftelsen på att jag håller en bra fart i skogen, även när känslan är att det tar emot fysiskt. Slutsats (som konstaterats många gånger förr men bör upprepas): du vet aldrig hur du ligger till jämfört med dina konkurrenter ute i skogen, så fortsätt alltid att kämpa och gör ditt bästa hela vägen in i mål!

ResultatGPS

2019-04-07 Norwegian Spring lång
D21E2 – blå bana

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_161d9

Efter tävlingshelgen följde VM-träningar med klubben och det svenska landslaget här i Østfold. 6 fina pass måndag till onsdag för mig, för att idag (torsdag) ta det lite lugnare och börja ladda till helgens Swedish League i Värmland.

Terrängen här är verkligen något extra! Berghällar, mossar och massa fina detaljer. Det går verkligen att njuta av skogen under träningarna. Dock är det ganska tung terräng att springa i och man får jobba rejält för att lyfta benen över undervegetationen. Men även den har varit snäll mot oss den här gången då allt gräs i mossarna ligger platt och inga löv finns ännu på träden.

Bästa passet för mig var onsdagens stafetträning som samlade över 100 löpare från flera olika landslag. Det är många löpare här just nu för att träna och förbereda sig till VM, vilket gav en hög klass på träningen. Jag gjorde ett riktigt bra lopp och kände mig stark, om än lite sliten från helgens och veckans många träningar. Sköna besked att ta med sig hem från Norge den här gången.

Här finns alla kartor från lägret att se.

2019-04-10 Norge Stafetträning
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_161deUNADJUSTEDNONRAW_thumb_161fcUNADJUSTEDNONRAW_thumb_161ffUNADJUSTEDNONRAW_thumb_16200UNADJUSTEDNONRAW_thumb_16201UNADJUSTEDNONRAW_thumb_161faUNADJUSTEDNONRAW_thumb_161feUNADJUSTEDNONRAW_thumb_161fd

Publicerat av

Anna Bachman

Naturälskande livsnjutare som 2019 avslutat sin elitidrottssatsning inom orientering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s