Blåbärsris och kullersten

Veckorna (och månaderna!!) flyter på och vi är redan inne i Juni. Vart tog sköna Maj vägen? Fast en hel del har jag ju hunnit med under den senaste månaden, det är väl därför den har flugit förbi så fort.

Bland annat har jag varit en vecka i Norge med landslaget på VM-läger. Fina träningar, bra sparring mot både svenskor, norskor, schweiziskor och fransyskor och fantastiskt boende och service med egen kock med på lägret. Riktigt kul att vara en del av landslaget igen och få ta del av de högkvalitativa träningarna, analyserna och umgänget.

Högpassen i skog var veckans höjdpunkter, tillsammans med kvällsyogan och det nybakta brödet på frukosten. En medeldistans, en långdistans och en stafetträning. Medeldistansen hade individuell start med 1,5 minuts startintervall och dagen bjöd på regn och en ordentligt blöt skog. Kroppen svarade riktigt bra och regnet var en skön befrielse från den klibbiga och tyckande värmen dagen före. Förutom ett stor bom på 5an och en mindre på 6an är jag nöjd med träningen. Inledningen var stabil och på avslutningen, som blev mer av en stafetträning då vi var 5 tjejer ihop från varvningen, tog jag många bra egna beslut och kunde styra i tät mycket.

2019-05-20 Norge 4 Medeldistans (högpass) Svestadtjern
Priopass medeldistans.

Två dagar senare var det dags för nästa priopass i högfart, en långdistans med individuell start. Ett bra tillfälle att få genomföra en hel långdistans i tävlingsfart i den här terrängen och på relevant karta inför VM. Alltid lite tufft att pusha sig ensam ute i skogen en hel långdistans när man vet att det egentligen bara är träning. Men tidtagning, sträcktider och GPS hjälper för att det ska kännas så tävlingslikt som möjligt. Motivationen gick ändå lite upp och ner under loppet, men överlag är jag nöjd med mitt genomförande fysiskt, och tekniskt var det ett bra lopp. Betydligt varmare väder, vilket också bidrog till tuffhetsprövningen ute i skogen denna dag. Att jag hade andra bästa tid på banan bland svenskor och norskor var ett skönt kvitto på att formen fortsatt är bra, även såhär mitt under ett läger, och att jag gör mycket rätt tekniskt i den här terrängtypen.

2019-05-22 Norge 7 Långdistans (högpass) Granerud
Priopass långdistans.

Lägret avslutades också med ett pass i hög fart, ihop med det schweiziska landslaget. En stafetträning med två gafflade banor och masstart på båda. Återigen en regnig och kylig dag, Norge visade verkligen upp alla typer av väder under vår lägervecka. Lite stökigt och mycket folk i början av slingorna, men bättre när det spred ut sig in mot gafflingarna och ett kul sätt att träna för att orka pressa ur det där sista krafterna efter ett tufft läger. Terrängen här är inte direkt lättlöpt och man får slita hårt i blåbärsriset och backarna.

VA3cBp13TGKnrz69tEl_thumb_16619
Masstart och stafettslingor ihop med det schweiziska landslaget som sista pass på lägret. Foto: Sven Rüegg.
2019-05-24 Norge 10 Stafetträning med Schweiz Bjerkeskogen
Priopass 2x masstart.

En annan rolig träning under veckan var ett lugnt teknikpass med fokus långsträckor där vi hade den interna lägertävling ”Limma linjen-challenge”. Det gick ut på att få ett GPS-spår med så liten procentuell avvikelse från sträcket som möjligt för kontroll 1-2, 3-4 och 5-6 på banan. Kul att så här mitt i lägret få något litet tävlingsmoment att fokusera på och göra jobbet bra, men utan att behöva ta i mer fysiskt. Blev en tredjeplats med 5,23 % avvikelse från sträcket för mig.

2019-05-21 Norge 6 Långsträckor limma linjen Gillingsrød
Ett lugnt teknikpass med fokus långsträckor och att hålla sig så nära linjen som möjligt mellan kontrollerna 1-2 och 3-4.

Under lägret i Norge blev det mycket fokus på skog och orienteringsteknik för lång- och medeldistans, men övriga veckor på hemmaplan i Maj har det blivit en hel del sprintorientering. Alltid kul att fokusera lite mer intensivt på sprint under en period för då syns verkligen förbättringen. Stor skillnad på hur jag kunde hantera tekniken och farten på Swedish League sprinten i Fisksätra i början av månaden och hur det kändes nu på sprint SM i Hudiksvall i helgen.

Ett sprint DM, två Stockholm City Cup och så tre lopp under SM nu i helgen alltså. Många roliga sprintar! Den individuella finalen på sprint SM i lördags var riktigt kul. Jag är nöjd med mitt genomförande och 10de platsen. Kanske att jag hade kunnat växla upp i fart lite mer efter de inledande sträckorna med mer intensiv kartläsning. Men avslutningen var stark och jag börjar äntligen få till den rätta framförhållningen jag vill ha under banan, något jag har haft lite svårt för på sprint tidigare.

Resultat | GPS

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_165b9
Foto: Lars Gustafsson

Helgen avslutades med sprintstafett och vi hade två starka lag på startlinjen. Jag och Helena sprang förstasträckan för Lidingö i var sitt. Vi sprang båda bra och väldigt jämnt hela vägen och växlade ut de första killarna sekunden efter varandra som 4a och 6a. Förstalaget, med Johan, Mårten och Emma avancerade genom stafetten och tog hem bronset! I mitt lag sprang efter mig Rasmus, Timo och Alice. Vi fightades om att bli bästa andralag och att hålla oss inom topp 10 och tillslut blev det en 15de plats. Fint väder, bra stämning och spännande tävlingar gjorde denna söndag till en toppendag!

Resultat | GPS

 

Publicerat av

Anna Bachman

Naturälskande livsnjutare som 2019 avslutat sin elitidrottssatsning inom orientering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s