O-ringen Kolmården

Efter Chamonix var det dags för O-ringen i skogarna kring Kolmården med Norrköping som huvudort. Ett O-ringen jag sett fram emot länge med höga förväntningar på terrängen. Ett fan som jag är av de Sörmländska skogarna och inte minst Kolmårdens detaljrika vildmark.

Och årets O-ringen gjorde mig inte besviken. Allt från transportlogistik till arenor, banor, terräng och väder var på topp hela veckan. Så även boende, sällskap, middagar, bad och annat som händer kring ett O-ringen.

Tävlandet började lite knackigt men gick sedan bättre och bättre under veckan. Men helt klart var jag nog lite sliten redan från start. Men allt enligt plan och då är det bara att bita i.

Veckan inleddes med två långdistanser utanför Finnspång. Den första etappen gick som sagt lite knackigt. Jag kände det genom hela loppet men kunde inte riktigt sätta fingret på det. Fick inte mitt vanliga flyt i orienteringen, kände mig trött tidigt på banan och hade svårt att växla upp. Gick bra tekniskt men hade nog en för stor respekt inför banan och terrängen. Tänkte mig en långdistans på 80-90 minuter och hade därmed en lite för låg fart från start för Tove vann etappen på bara en timme. Dock med marginal till 2an som var 4 minuter efter. Men även mina 72 minuter var ju en bra bit under vad jag hade väntat mig av dagen. En 13de plats och 12 minuter efter Tove hade jag svårt att vara riktigt nöjd med, och kände dessutom lite frustration över att inte riktigt hitta vart på banan jag tappat all den tiden eftersom jag inte gjort några tekniskt misstag. Åtminstone inte av den storleksordningen, eller ens i närheten av hälften av tiden jag var efter.

Resultat | GPS

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_16c78
Foto: Sven Alexandersson
p5Lea54aTZ6jYUEhCjPZqg_thumb_16bf9
Foto: Peter Holgersson

Tur då att man på O-ringen får en ny chans redan dagen efter. Ny långdistans, men idag tänkte jag inte tro att det skulle bli en 1,5 timmes fight i skogen utan ställde i stället in mig på att gå ut i en fart så att jag skulle orka en timme (de sista 10 minutrarna klarar man alltid). Kände direkt från start att jag hade en helt annan attityd i min löpning och orientering. Offensiv och med framförhållning, precis så som jag vill att det ska kännas. Visst var jag trött även idag, men med samma trötthet som dagen innan hade jag idag en helt annan fart genom skogen. En så skön känsla och jag var riktigt nöjd när jag gick i mål på etappen, trots den där nedrans 3 minuters bommen på 4e kontrollen. Men den spelade liksom ingen roll när jag genomfört resten av loppet så bra och bevisat för mig själv att jag visst har både farten och orienteringen där, bara jag har rätt inställning. Även med bom räckte det till en fin 4e plats på etappen, nästan 9 minuter efter Tove dock, men bara 2.45 min från andraplatsen för dagen.

Resultat | GPS

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_16bf4
Foto: Peter Holgersson
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_16c16
Foto: Lars Rönnols

Dag tre stod sprint på programmet för elitklasserna. Som alltid en av veckans höjdpunkter upplevelsemässigt under O-ringen. Ja oftast även en av årets häftigaste lopp. För den publiken, det får vi orienterare sällan uppleva. Värmen slog till, från att ha varit ganska så behagligt de två första dagarna till att bli sådär superhett så att man knappt vill gå ut. Att tävla på kvällen var ingen större nytta då temperaturen inte sjönk nämnvärt.

Det var en kul och ganska klurig sprint genom Norrköpings gamla industrilandskap och sedan en enkel avslutning i en park med varvning på arenan. Jag kände direkt av min frånvaro av sprintorientering sedan världscupen i Finland, men tyckte att jag ändå löste problemen okej i inledningen av banan. Dock blev trycket på min lite ringrostiga teknik lite för högt när jag efter en sträcka med lite mer löpning hade tryckt på hårt och sedan kom in i ett svårare område och med betydligt mer publik än tidigare på banan. Jag blev stressad, det slog slint i huvudet och resultatet blev en 1 minut stor bom där jag mest bara sprang runt som en yr höna och varken visste vart jag var eller vart jag skulle. Intressant det där hur viktigt ens fokus är när sådant händer. Den här gången klarade jag inte av att hantera de yttre störningsmomenten på ett tillfredsställande sätt. Misstaget gjorde att mitt mood sjönk något, men jag försökte jobba mig igenom resten av banan. Ett stort och surt misstag för en sprint, och det dessutom nu när jag äntligen blivit lite snabbare och faktiskt har en chans att hävda mig helt okej i resultatlistorna även på sprint, men då såklart med ett rent lopp. Det här räckte bara till en delad 33e plats dryga 2 minuter efter återigen segrande Tove.

Resultat | GPS

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_16c18
Foto: Sven Alexandersson

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_16c62

Efter sprinten kom en skön vilodag. Mest för att det kan ha varit veckans varmaste dag, så det var skönt att slippa tävla. Det blev bad och skönt häng för att ladda batterierna till de två sista dagarnas tävlande.

Fjärde etappen bjöd på medeldistans i ett detaljrikt och häftigt område. Värmen gav det hela en extra dimension och det gällde verkligen att hålla tungan rätt i mun och minimera tidstappen denna dag, både för ett bra resultat på etappen men också för att hålla ställningarna i totalen inför den avslutande jaktstarten.

Jag fick till ett bra lopp. Blev kanske lite passiv i den ganska steniga och svårlöpta terrängen och det tog några kontroller innan jag kom in i orienteringen ordentligt, men ett stabilt lopp och en ny 4e plats på etappen.

Resultat | GPS

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_16c11
Foto: Peter Holgersson
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_16c13
Foto: Lars Rönnols

Nu hade jag plockat upp till 4e plats även totalt och skulle gå ut med dryga 4 minuter fram till 3an Simona Aebersold och 9s bak till Johanna Öberg på 5e plats. Ett spännande utgångsläge! Jag var dock ganska trött både fysiskt och mentalt inför den sista dagen och fick jobba en del med min inställning och taktik under kvällen innan loppet för att komma i rätt stämning och hitta den sista energin och viljan att verkligen kämpa den sista etappen.

Det blev ytterligare en varm dag, så det gällde att fylla på med vätska och försöka tänka till med uppvärmningen. Man vill inte trötta ut kroppen redan under uppvärmningen när det är så varmt ute och det är en hel långdistans som ska springas, heller inte vara oförberedd på att gå ut hårt från start.

Det visade sig att Simona som låg 3a inte kom till start idag och därmed var Sara Hagström på andra plats den närmast framför mig i skogen, nästan 5 minuter före. Jag och Johanna slog följe ganska direkt och höll sedan ihop de första 2/3 av banan, hela tiden fokuserandes på vårt eget men också utnyttjandes varandras säkerhet och snabbhet. Det var ett stabilt lopp fram till 13de kontrollen. På väg mot den 14de hamnade vi på fel stig efter en korsning och därmed på fel sida en brantkant. När vi klättrade upp för branten tog vi olika stråk och vi skiljdes åt in mot kontrollen. Jag hamnade lite snett och såg inte Johanna men kom i stället ifatt Sara och blev ganska förvånad att vi hade gjort ett så pass bra lopp fram dit och alltså plockat in 5 minuter. Men även vi delade på oss ut från kontrollen och den sista delen av banan med några kluriga korta sträckor var jag själv. In mot den sista svåra kontrollen, före de fyra avslutande sträckorna med enbart löpning på väg och åker, blev jag lite osäker och stannade upp i sluttningen. Då kom Johanna nerifrån kanten och passerade mig på väg uppåt. Dumt nog fullföljde jag inte min egen plan på att fortsätta nedåt utan hängde på henne längre upp i sluttningen och det blev en sväng som gjorde att vi återigen släppte ifrån oss Sara som tagit kontrollen just före vi vände iväg åt fel håll. Det blev en tuff kamp om 3e platsen mot Johanna den sista löpbetonade delen av banan och jag låg hela tiden lite för långt bakom för att kunna göra något. Så nära pallen och till och med en andraplats, men jag gjorde vad jag kunde idag och är ändå otroligt nöjd med att bli 4a på O-ringen, med två fjärdeplatser på etapperna och dessutom 3e bästa tid den här tuffa avslutande dagen.

Resultat etapp 5 | Totalresultat | GPS

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_16c5a
Foto: O-ringen

 

IUJEePrcQXC48qugCEv+2A_thumb_16bfbO-ringen bjöd förutom tävlande öven på lite andra uppdrag och roligheter, bland annat stod jag några timmar med mina kollegor i från ÅF i deras monter för att svara på frågor om elitidrott och deltidsarbete och hur det är att jobba som konsult på ÅF. En trevlig kväll och tack för inbjudan.

 

exFnvM%zQ6eptjbarSbWzw_thumb_16c21Jag fick även vara med i Radio O-ringen som dagens stjärngäst där jag berättade om min väg genom orienteringslivet. Även det en kul upplevelse!

.

Sist men inte minst hade jag också äran att tilldelas Silva JK stipendiet från Skogssportens gynnare för mina resultat under vårsäsongen. Fantastiskt kul och ett mycket bra bidrag till min satsning, stort tack! Är du intresserad av Skogssportens gynnare och vad de gör för vår fina sport kan du hitta mer om dem här: skogssportensgynnare.se.

silva jk
Från Skogssportensgynnare.se

Publicerat av

Anna Bachman

Naturälskande livsnjutare som 2019 avslutat sin elitidrottssatsning inom orientering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s