Allt på en gång

Våren är alltid den mest intensiva perioden och då det oftast blir som svårast att försöka hålla bloggen uppdaterad. Så här kommer nu en uppsummering av vårens tävlingar och annat som hänt.

Direkt efter lägret i Norge, ja till och med ”på vägen hem” därifrån, var det dags för vårens andra och tredje deltävling i Swedish League i Värmländska Grums. Medel- och långdistans stod på programmet för helgen och efter att ha varit ute på en träningskarta på fredagen var förväntningarna på terrängen höga. Arrangören gjorde oss inte besvikna och bjöd på lördagen på en magisk medeldistans på öppna berghällar och i tallklädda sluttningar. Okej min upplevelse av terrängen kan vara lite lätt putsad av mitt lopp och mitt resultat, det är alltid lättare att tycka om en viss karta och terräng när det går bra, men det var fint!

Loppet var i stort sätt prickfritt och räckte ända till en 2a plats, 53 sekunder efter Tove som vann. Jag till och med ledde efter 2/3 av banan! Många fina besked att ta med sig framåt från den dagen!

ResultatGPS

2019-04-13 Swedish League #2 Värmland medeldistans
Lördagens medeldistans i helt fantastisk terräng.

På söndagen var det långdistans i samma fina terräng. Den här dagen sprang vi dock inte bara på berghällarna utan fick lite mer skog att bita i. Det tog lite längre tid för mig att komma in i orienteringen på ett bra sätt den här dagen, men jag jobbade på metodiskt och bra och är överlag nöjd med loppet. Två misstag blev det dock, på kontroll 11 och 15, som jag gärna hade gjort bättre. Men att bli 6a, 2.48 min efter Tove, känns ändå bra, trots misstagen ute på banan. Häftigt att vara så väldigt nära där uppe i toppen igen, efter de tyngre säsonger som just varit. Jag ger verkligen mig själv tiden att njuta av det och tar varje tillfälle jag kan att påminna mig om resan jag gjort för att nå hit. Så häftigt!

ResultatGPS

2019-04-14 Swedish League #3 Värmland långdistans
Söndagens långdistans i Grums
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_16460
Foto: Lars Gustafsson

Efter Swedish League helgen var jag bara hemma några få dagar innan det var dags för lite välbehövlig semester från orienteringen över påsk. Jag och Chrille åkte till Florens med omnejd för att bara vara, njuta av den italienska våren, maten, omgivningarna och verkligen få koppla bort allt med orientering och prestation för några dagar. Mycket välbehövligt efter intensiva dagar i Norge och Värmland.

Florens, med många fantastiska byggnadsverk och vyer.

En dag med långpass i en nationalpark.

Och lite annat smått och gott från Toscana.

Mitt i allt detta växte också ett annat beslut fram och blev verklighet, nämligen att jag ska vara tjänstledig från jobbet fram tills i höst. Ett spännande seg och något jag drömt om länge: att vara heltidsproffs. Nu efter några veckor känns det verkligen så rätt och jag är otroligt glad och tacksam över att jag kan ta den här chansen!

Nästa stora tävling, ja till och med en av de största för våren, var såklart 10Mila. Efter att ha kommit hem från Florens hade sommaren kommit även till Sverige (dock inte för att stanna) och vi hade 27 (!!) grader och sol på fredagen nere i Glimåkra när vi inspekterade arenan dagen före tävlingen. Väldigt mycket Jukola-stämning på den. Som tur var (för alla pollenallergiker och värmekänsliga) blev det väderomslag inför lördagens starter med regn och 5-10 grader. Tillbaka till 10Mila atmosfären alltså. Skönt tyckte jag.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1640c

Jag fick äran att ta mig an den sista sträckan i förstalaget med Synnøve, Ausrine, Helena och Emma. Nervöst, men så kul att vara tillbaka på den sista sträckan på de stora stafetterna igen och få chansen att sprang mot de bästa. Trots stabila och bra lopp enligt planen från de andra tjejerna lyckades vi inte riktigt hålla tätkänningen så som vi hade drömt om och jag gick ut en liten bit efter den absoluta toppen. Fick ändå, efter några kilometer av banan, en klunga med många bra löpare att fightas emot och det blev en fin utmaning. Inte minst om att bli bästa Lidingölag då jag sprang större delen av banan ihop med Adela som sprang sistasträckan för vårt andralag. Jag plockade 2 platser på sträckan och vi blev tillslut 11a (just före andralaget på en 13de plats, och såklart bästa andralag!). Är nöjd med mitt lopp och att ha 6e bästa sträcktid, med det hårda internationella motståndet som är på sistasträckan på 10Mila.

ResultatGPS

GVzydda%Rh2JgaMCIUvBJQ_thumb_163d6
Förstalaget redo för 10Mila

T7n9RVOtRzOTtwVBWzZwSQ_thumb_163d54cf1238jQUioso%WLGc%ZQ_thumb_163c6UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1643e

YiXaLcgVQEOo0amIclpUgQ_thumb_163ea
Foto: Göran Johansson
2019-04-27 10Mila Skåne str 5
Sistasträckans bana

Som pricken över iet för denna vårsäsong i Sverige var det helgen efter 10Mila de tre avslutande Swedish League tävlingarna. Dessa gick av stapeln i södra Stockholm och var tävlingar som jag längtat efter hela vintern.

På fredagen inledde vi med en sprint i Fisksätra. Ordentligt kluriga banor och en rejält ringrostig sprintteknik tog ut sin rätt och känslan tekniskt längs med banan var mest frustration. Fysiskt kändes kroppen pigg och stark, och det var kul att få testa vingarna även utanför skogen och se hur långt det kunde räcka nu när jag höjt min kapacitet fysiskt så pass mycket. Med de lite för hetsiga beslut som blev och ett onödigt parallellfel på slutet av banan blev resultatet kanske inget att skryta med, men efter att ha gjort min analys finns det många positiva delar av loppet att ta med. Och många utvecklingsområden, som sig bör i en distans jag inte tränat på länge. Det känns ju ändå rätt att man måste ha gjort jobbet bättre än vad jag har för att kunna ta topplaceringarna.

Resultat

LdK3C33iTSyZ5CVFxXO3rA_thumb_16463
Foto: Göran Johansson
2019-05-03 SL Sthlm Sprint
Klurig sprint i Fisksätra

Helgens höjdpunkt i förväg var för mig ändå lördagens medeldistans, som jag sett fram emot länge. Att få chansen att springa en viktig värdetävling på hemmaplan i Stockholm är alltid extra kul. Jag gjorde ett bra lopp, kände mig inte supersnabb i benen men det var ingen fara. Tog kanske inte alltid de bästa vägvalen på långsträckorna och tappade lite på två små krokar på slutet av banan, men överlag bra. Den snabblöpta och ganska lätta orienteringsterrängen som bjöds gjorde det tight i resultatlistan och jag gled tillslut ner på 7e plats, 2.29 min efter suveräna Lina Strand, som vann med över en minut, och 43s från tredjeplatsen. Nöjd över att återigen vara med där uppe.

ResultatGPS

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_16484
Foto: Stefan Månsson
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_16462
Foto: Gustav Nirvin
lQ8754AeSTiTqOKf4yeafg_thumb_1646d
Foto: Göran Johansson
2019-05-04 SL Sthlm Medel
Stigrik medeldistans på Skogsö

Så till den avslutande jaktstarten för hela Swedish League och även punkten för vårsäsongens tävlande på svensk mark. Efter vårens fina resultat gick jag ut som 2a, 18 sekunder efter ledande Karolin Ohlsson och med 24 sekunder till Lilian bakom. Det fortsatte vara tätt även därefter med ca 20s mellan varje löpare ner till 6e plats. Bara att fokusera på mitt och göra ett bra tekniskt lopp. 12 km orientering kommer att ta ut sin rätt. Redan vid första kontrollen var jag ikapp Karro, och Lilian var ifatt oss båda. Efter att ha delat på oss den första delen av långsträckan till tredje kontrollen var vi sedan fyra stycken tjejer när vi tog kontrollen, även Sara hade anslutit. Långsträcka till 6an, men nu såg jag inte längre Karro, däremot var Elin ikapp resten av oss i klungan. Det blev en lång sträcka med väglöpning och jag fick slita hårt, men kunde gå med och tog täten in i skogen mot kontrollen. Till 7an valde jag att gå runt på vägen och få kontrollen bakifrån, med kortast möjliga väg i det gröna. Lilian och Elin vek av vägen längs med beståndsgränsen, men det var ingen större tidsskillnad på de båda kontrolltagningarna och vi var tillsammans igen vid 8an. Nu var även Karro med oss, som tagit några egna vägval sedan den 5e kontrollen där jag senast sett henne.

Mera väglöpning till 10an, och till 12an och nu var jag riktigt riktigt trött. Fick slita ordentligt för att gå med i Lilians jämna höga tempo där hon låg i täten och styrde före Karro och mig. Varvning och en extra gel, men den ville inte riktigt hjälpa mot den trötthet och smärta som jag kände nu. Bara att tänka på alla timmar av hårt slit som gjorts under vinterträningen och fortsätta kämpa. Tre kontroller kvar, två kontroller kvar. Nu är det bara vi tre. Över den gula berghällen och ner för branten så ska stenen vara där. Ingen sten? Tittar upp mot branten igen. Försöker sikta in mig på stenen som jag ser längre ner i sluttningen, måste vara den i ringkanten. Men jag är ju rakt ovanför den? Tittar uppåt i sluttningen igen och ser att Elin nu har hunnit ikapp oss och att hon och Karro, som stannat till högre upp, har fått syn på kontrollen. Kämpar mig på tömda ben upp mot stenen men avståndet är redan för stort för att hinna ikapp ner mot sistakontrollen och målet och jag blir fyra efter Lilian som tar tredjeplatsen bakom de andra två. Ett lite surt avslut, men jag kan inte vara annat än nöjd med dagens prestation. Vilken kraftansträngning! Imponerad över hur mycket jag har utvecklats fysiskt och så glad över att nu vara där uppe med de allra bästa!

Slutresultat Swedish LeagueGPSSträcktider

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_16498
Foto: Stefan Månsson
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1649e
Foto: Lars Gustafsson

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1647a

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_16465
Topp 6 i Swedish League för D21. Foto: Lars Rönnols
2019-05-05 SL Sthlm Final
Finalen av Swedish League, långdistans med jaktstart.

Som extra glädje efter en väldigt fin vårsäsong blev det idag klart att jag också är uttagen att springa årets första världscuprunda i Finland den 8-11 juni! Fantastiskt kul att återigen få ta på mig sverigekläderna och tävla mot högsta internationella motstånd. Ett delmål jag haft framför mig under hela vintern. Så kul!!

Nyhet på svenskorientering.se om truppen till världscupen.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_13d67
Bild från senast jag sprang världscup, i Lettland 2017

Publicerat av

Anna Bachman

Naturälskande livsnjutare som 2019 avslutat sin elitidrottssatsning inom orientering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s